Türk bilim insanı Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, güneş ışığına ihtiyaç duymayan yeni nesil bir tarım sistemi geliştirdi. Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, fotonik teknolojisini kullanarak fotosentez sürecini yapay fotonlarla hızlandıran ve verimliliği artıran bir cihaz ve sistem üretti. Bu yenilikçi sistem sayesinde, tarımda güneş ışığına bağımlılık ortadan kalkıyor ve bitkiler yapay fotonlarla yetiştirilebiliyor.
Yakuphanoğlu, daha önce Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein’ın 1905 yılında ortaya attığı foton teorisini ispatlamak amacıyla kuantum parçacık algılayıcı adı verilen bir nanoteknolojik sistem geliştirmişti. Şimdi ise, Fytronix adlı teknoloji şirketinde yerli ve milli ürünler üreterek bu yenilikleri 15 farklı ülkeye ihraç ediyor.
Prof. Dr. Yakuphanoğlu, geliştirdiği fotonik sistemin, özellikle şehirlerde dikey tarım uygulamalarında devrim yaratacağını belirtti. Bu sistem, güneş ışığının yerini yapay fotonlarla alarak, bitkilerin büyüme hızını ve verimliliğini artırıyor. Fotonik sistem, 400 ila 700 nanometre arasında yer alan fotosentez aktif bölgede fotonları kullanarak bitkilerin büyümesini sağlıyor.
Tarımda yüksek teknoloji kullanımının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yakuphanoğlu, bu sistemin şehirlerde modern tarım uygulamaları için ideal olduğunu ve yerli üretimle dışa bağımlılığı azaltacağını vurguladı. Tarımın giderek artan önemiyle birlikte, bu tür yenilikçi sistemlerin şehirlerde ve kırsal alanlarda sürdürülebilir tarım için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.