Dünya İsrail-Gazze hattında gerilim! Dünyadan peş peşe 'Aksa Tufanı' açıklaması

İsrail-Gazze hattında gerilim! Dünyadan peş peşe ‘Aksa Tufanı’ açıklaması

-

[ad_1]

Hamas’ın silahlı kanadı İsrail’e karşı ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlattı. İsrail ordusu ise, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı Gazze Şeridi’ne doğru hücum başlattığını duyurdu.

Gerilim sürerken dünyadan ise peş peşe açıklamalar geldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TARAFLARI FEVRİ ADIMLARDAN UZAK DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4. Muhteşem Büyük Kongresi’nde “Türkiye olarak bu sabah İsraildeki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABD’nin Hamas’ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarını kınadığını ve İsrail hükümeti ile halkının yanında olduklarını söylemiş oldu.

CNN International, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüştüğünü de bildirdi.

MISIR: AZAMİ İTİDAL GÖSTERİLMELİ

Mısır, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin riskleri mevzusunda uyarıda bulunarak taraflara “azami itidal” çağrısı yapmış oldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir takım saldırının arkasından Filistin ile İsrail tarafları içinde devam eden gerilimin korkulu tehlikeleri mevzusunda uyarıda bulunmuş oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Bölgedeki gelişmeler karşısında “azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha çok riske maruz bırakılmaması” çağrısına yer verilen açıklamada, gerilimin tırmanmasının ateşkes çabalarını negatif yönde etkileyebilecek ihtimaller içinde ciddi yansımaları mevzusunda uyarıda bulunulmuş oldu.

Açıklamada Mısır, sulh sürecini tekrardan başlatma çabalarını destekleyen internasyonal oyuncuları, İsrail-Filistin arasındaki gerilimi durdurmak için derhal müdahale etmeye çağırdı.

Öte taraftan İsrail’e, Filistin halkına yönelik hücum ve provokatif eylemlerini durdurması ve internasyonal insani hukuk kurallarına uyması çağrısında bulunulmuş oldu.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada “İki taraf arasındaki gelişimleri takip ediyoruz. İsrail ile Filistin arasındaki şiddetin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cumartesi günü yapmış olduğu açıklamada, İsrail’e yönelik saldırıları kuvvetli bir halde kınadığını deklare etti.

Macron, eski adıyla Twitter olarak malum toplumsal medya platformu X’te “Şu anda İsrail’i vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Kurbanlar, aileleri ve onlara yakın olanlarla tam dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum” dedi.

UKRAYNA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın İsrail’e son yılların en büyük saldırısını başlatmasının arkasından “Ukrayna, Kudüs ve Tel Aviv’deki sivil halka yönelik roket saldırıları da dahil olmak suretiyle İsrail’e

yönelik devam eden terör saldırılarını kuvvetli bir halde kınıyor” dedi.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada ise “Gazze’den İsrail’e yönelik saldırıları kınıyoruz. İsrail’in kendini teröre karşı koruma hakkına haiz” denildi.

İSPANYA

İspanya Dışişleri Bakan Vekili Jose Manuel Albares Cumartesi günü toplumsal medya platformu X’te “Gazze’den İsrail’e yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu fark gözetmeyen sertlik karşısında şaşkına döndük. Tüm dayanışmamız kurbanlarladır” dedi.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli “sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini” belirtti. Sunak, “İsrail’in kendisini müdafa hakkı mutlaktır” ifadesine yer verdi.

Belçika, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas’a tepki gösteren ve İsrail’e destek veren mesajlar yayımladı.

İRAN

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in üst düzey askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, Hamas’ın İsrail’e karşı başlatmış olduğu ‘Aksa Tufanı Operasyonu’nu desteklediklerini söylemiş oldu.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in üst düzey askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik başlatmış olduğu Aksa Tufanı Operasyonu’na dair açıklamalarda bulunmuş oldu. İsrail’i hedef alan operasyonlar sebebiyle Hamas’ı kutlama eden Safevi, “Biz bu operasyonu destekliyoruz ve direniş cephesinin de bu operasyonu desteklediğinden eminiz. Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli mücahitlerin yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

* Haberin görselleri Associated Press’ten servis edilmiştir.

[ad_2]

İyi Haber

Sinem İyigün
Merhaba ben Sinem, İçerik üretimi konusunda yeniyim. Şu anda İyi Haber Sitesi için içerik üretiyorum. Ancak kendime çok güveniyorum ve çok fazla çalışıyorum. Eğer yazılarımı beğeniyorsanız lütfen çevrenizle paylaşın. İyi Haber Sitesi ve içerisindeki haberler beni çok fazla motive ediyor. İyi haber sitesini gerçekten çok seviyorum. Teşekkürler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

En son iyi haberler

Yalnız Seyahat Popüler Hale Geliyor

Euygun'un verilerine göre, 2024 yaz sezonunda yolcuların %43'ü yalnız seyahat etmeyi tercih etti. Euygun, 2024 yaz sezonuna ait seyahat verilerini...

Futbol’dan İyi Haberler Var

Euro 2024, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) stratejisine 32 milyon Avro yatırım yaparak futbol dünyasında sürdürülebilirliği ön plana çıkardı....

Yüzde 70 Tasarruf Sağlandı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT SAMULAŞ KENDİ İMKANLARIYLA OTOMATİK RAY YAĞLAMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ. GÜNEŞ ENERJİ PANELİ İLE ÇALIŞAN SİSTEMLE BÜYÜK...

UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Konferans Ligi ve UEFA Süper Kupa Artık ŞİFRESİZ

TRT'nin UEFA Kupaları Yayınlarıyla Yeni Dönem: Futbol Tutkunlarını Neler Bekliyor? Türkiye’de futbolseverler için heyecan verici bir gelişme yaşandı. UEFA Şampiyonlar...
- Advertisement -

Güneş Işığına İhtiyaç Duymayan Tarım Cihazı Geliştirildi

Türk bilim insanı Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, güneş ışığına ihtiyaç duymayan yeni nesil bir tarım sistemi geliştirdi. Fırat Üniversitesi...

Astronotlar Uzayda Mahsur Kalırsa Ne Olur?

NASA’nın iki astronotu, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) planlanandan fazla süre kalıyor ve uzayda mahsur kalan ilk astronotlar değiller... muhtemelen...
- Advertisement -

Bunları da beğenebilirsinizİlgili İçerik
Tavsiye Ediyoruz:)